Schrijven zonder uitsluiting van personen
- 21 - 05 - 2021
- Blogs
Hoe data kan helpen bij het inclusief schrijven van teksten
Met de content die je schrijft en publiceert wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. Dat betekent dat het iedereen moet aanspreken en mensen vooral niet moet uitsluiten. Daarvoor is het nodig om inclusief te schrijven. Zeker als je een inclusieve organisatie bent of hieraan werkt, is inclusief schrijven ontzettend belangrijk.
Maar wat is inclusief schrijven precies en waarom is het dan zo belangrijk? En welke rol speelt data in het voorkomen van uitsluiting? Je leest het in deze blog.
Wat is inclusief schrijven nou eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk?
Bij inclusief schrijven let je er bewust op dat je doelgroep uit allerlei verschillende type mensen bestaat, met een verschillende afkomst, achtergrond, leeftijd en geslacht. Want zelfs als je je richt op een specifieke niche, dan nog zijn de mensen binnen die niche niet allemaal gelijk.
Door inclusief te schrijven bereik je de grootste groep mensen. Je zorgt ervoor dat je taalgebruik kiest waarmee je geen onderscheid maakt tussen groepen, waardoor iedereen zich aangesproken voelt. Dat doe je onder meer door:
- Mensgericht, ookwel genderneutraal te schrijven in plaats van alleen hij/zij of het meervoud te gebruiken.
- De lezer direct aan te spreken met u of jij.
- Zeker te weten dat je content niet discrimineert op leeftijd.
- Stereotype woorden en/of ssociaties te vermijden. Die gebruik je onbewust vaker dan je denkt. Denk aan roze voor vrouwen, blauw voor mannen.
- De WCAG-richtlijnen toe te passen.
- Je geschreven content altijd te laten nalezen door anderen. Je bent als man of vrouw namelijk gewend om te schrijven met de woorden waarmee je wilt dat anderen jou aanspreken. De blik van de ander helpt je om genderneutraal te schrijven. Daarnaast kan je ook denken aan het laten nalezen door mensen van verschillende leeftijden, of mensen met een andere culture achtergrond.
Alleen door inclusief te schrijven is het mogelijk om zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep te bereiken. Daarnaast speelt inclusief schrijven ook een belangrijke rol als het gaat om het het aantrekken van divers talent. Worstel je als organisatie bijvoorbeeld al een tijdje met het verkrijgen van een diverser personeelsbestand? Dan spreek je met je huidige vacatureteksten waarschijnlijk nog geen diverse groep potentiële kandidaten aan. Inclusief schrijven kan helpen om een diverser publiek aan te trekken.
Inclusief schrijven met behulp van augmented writing
Het wat en waarom van inclusief schrijven is duidelijk, maar het schrijven zelf is lastiger dan je misschien denkt. Zoals we hierboven al zagen, is er veel om rekening mee te houden. Een voorwaarde is dat je tijdens het schrijven je kan verplaatsen in diverse doelgroepen. Een goede manier om dat onder de knie te krijgen, is door met veel verschillende mensen te spreken en te vragen hoe iedereen aangesproken zou willen worden.
Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die je helpen om inclusief schrijven een stuk makkelijker te maken. Dan hebben we het over data-gedreven tools zoals een augmented writing platform (bijvoorbeeld Textmetrics) die kunnen helpen om uitsluiting door taalgebruik te voorkomen. Zo’n augmented writing platform kun je zien als schrijfcoach. Het geeft jou tijdens het schrijven suggesties over hoe je jouw content inclusiever kunt maken. Hoe je content creëert waarmee je jouw hele doelgroep aanspreekt en die je helpt bij het behalen van de D&I-doelstellingen.
Het is niet nodig om jezelf tijdens het schrijven af te vragen of je content wel genderneutraal is en je niet discrimineert op leeftijd. Een data-gedreven platform doet dat voor je. Hiervoor gebruikt het algoritmes gebaseerd op kunstmatige intelligentie om je content te lezen en analyseren. Op basis daarvan krijg je suggesties als het gaat om het gebruik van inclusief taalgebruik, zoals het vermijden van discriminatie op geslacht en leeftijd. Daarnaast geven veel augmented writing platforms je ook suggesties voor de tone of voice, SEO-optimalisatie en het vermijden van te complexe woorden voor de doelgroep.
Wil je meer weten over hoe augmented writing jou kan helpen? Neem dan een kijkje bij Textmetrics.