Rolmodellen op de werkvloer

rolmodellen op de werkvloer

Rolmodellen op de werkvloer

Wat zijn rolmodellen

Een rolmodel inspireert anderen met bepaalde eigenschappen, talenten, skills, vaardigheden, gedrag en/of stijl. Rolmodellen inspireren andere niet alleen met wat ze doen, maar ook op de manier waarop. Zo kunnen ze als voorbeeld dienen voor carrière, opleidingen, persoonlijke situaties, hoe je met bepaalde tegenslagen omgaat of in een situatie handelt.

Je hoeft niet ver te kijken om rolmodellen te vinden. Dit kunnen je ouders, vrienden, kennissen of familie zijn. Door de media, zoals tv en internet, maken we steeds meer kennis met rolmodellen over de hele wereld. Het verhaal achter de persoon is steeds belangrijk geworden, dit komt ook steeds meer naar voren. Door bijvoorbeeld blogs, vlogs, interviews. Doordat we bewuster zijn van de kracht van het verhaal (storytelling) delen we persoonlijke ervaringen soms sneller met de wetenschap dat je er anderen mee kan helpen.  

Je kan rolmodellen hebben voor bepaalde interesses, leeftijdsgroepen, geloof, etniciteit, vrouwen, leeftijd, etc. Rolmodellen kunnen met je meegroeien, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Door de persoonlijke groei of bepaalde omstandigheden kan het zijn dat je door andere onderwerpen en mensen wordt geïnspireerd. 

 

Waarom zijn rolmodellen op de werkvloer belangrijk?

Een rolmodel vervult een maatschappelijke rol. Doordat anderen zich kunnen herkennen of identificeren aan een andere persoon, geeft dit kracht en zelfvertrouwen. 

Het inzetten van rolmodellen binnen een organisatie kan dus van grote waarde zijn op de medewerkers, én hiermee op de organisatie. Door rolmodellen een platform te geven  kunnen ze binnen de organisatie fungeren als informele bruggenbouwers en helpen met het opbouwen van vertrouwensrelatie/vertrouwenscultuur. Het leren van elkaar en door ervaringen te delen worden medewerkers aangemoedigd om zich te blijven ontwikkelen. 

 

Rolmodellen op de werkvloer

Rolmodellen helpen om de Diversiteit en Inclusie te vergroten, binnen teams en in organisaties. En hier plukt iedereen de vruchten van, onder andere doordat er betere beslissingen worden genomen en D&I de innovatiekracht  vergroot. En ja dit leidt tot een effectievere teams en een verhoogde rendement voor de organisatie.  

Een aantal voorbeelden hoe je rolmodellen in kan zetten binnen een organisatie:

 • Door het delen van best practices binnen de organisatie
 • Door een mentorprogramma op te zetten waarbij rolmodellen mentor / coach zijn voor medewerkers binnen de organisatie
 • Rolmodellen een platform te geven:
  • interne blogs en vlogs
  • Interviews
  • presentaties 
  • etc.

Madhu & Diversiteit

Deze blog is geschreven door Madhu Mathoera, Verbinder bij BE(E) Top of mind.

Deel dit bericht

Terug naar het overzicht