Hoe kan een mentor jou verder helpen? 

Hoe kan een mentor jou verder helpen? 

Mensen zijn de kracht van je organisatie. Ze zorgen voor een persoonlijke en toegevoegde waarde, een waarde die niet altijd vervangen kan kan worden door processen en systemen. 

 

Producten, diensten, processen en systemen zijn belangrijke onderdelen binnen een organisatie. Zonder de invulling van mensen zal dit niet slagen of lopen. Hiernaast zal ook het verbeteren of verder innoveren niet lukken, op de gewenste manier. 

Organisaties blijven afhankelijk van mensen op de werkvloer. Door de diversiteit van talent, ervaring en deskundigheid van medewerkers in te zetten én te gebruiken kan je niet alleen organisaties laten groeien maar ook de tevredenheid onder de medewerkers.

Om ontwikkeling onder de medewerkers te stimuleren is mentorship een goed instrument om in te zetten.Het verbeteren van de resultaten binnen de organisatie vraagt om de mogelijkheid om nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden in te zetten. Deze inzichten, kennis en vaardigheden zijn vaak aanwezig binnen de organisatie. Door het inzetten van mentors, valt veel te leren van elkaar.

 

Wat is een mentor, wanneer zet je het in en voor wie?
Een mentor kan je helpen in de persoonlijke groei. Onder andere door vanuit de helikopterview mee te kijken. Een mentor zal een band met je opbouwen en je helpen vooruit te komen in je persoonlijke ontwikkeling of in je carrière. Een mentor kan je helpen op verschillende manieren. Zo kan deze persoon je de spreekwoordelijke spiegel voorhouden, je sparringpartner zijn, je adviseren, je uitdagen om out of the box te denken en je kan andersom met je vragen bij je mentor terecht. 

Een mentor geeft je handvatten om bijvoorbeeld je persoonlijke effectiviteit te verhogen, je doelen meer helder voor ogen te krijgen en deze helpen te realiseren. Het is niet zo dat een mentor je hapklare oplossingen zal bieden. Je mentor zal je sparringpartner zijn en je bewust maken over waarom je bepaalde keuzes wel of niet maakt. 

Een mentor kan je helpen om toe te werken naar een promotie of carrièreswitch, of hoe om te gaan met omgaan met lastige situaties of gesprekken. Een mentor heeft dit soort situaties eerder meegemaakt en geleerd van haar of zijn eigen ervaringen. Ze kunnen je behoeden voor bepaalde valkuilen en je coachen om situaties anders aan te pakken. 

 

Wat is reversed mentoring

Vaak denk je bij mentorship al snel aan een eenzijdige mentor- mentee relatie. Wat in veel gevallen vergeten wordt is dat beide personen van elkaar kunnen leren. Vaak is het zo dat de mentees uit een hele andere generatie komen dan de mentor. Beide partijen nemen hun eigen kennis, expertise, eigen inzichten en ervaring mee. Mentees kunnen hun mentoren ook veel leren. Dit is de ideale situatie, iedereen leert van elkaar en helpt en begeleidt de ander daar waar de eigen kennis tekortschiet. 

Bij een reversed mentoring traject is het goed om de wederzijdse verwachtingen uit te spreken en om voor jezelf te bedenken wat je eruit wilt  halen.

 

Een aantal tips voor reversed mentoring:

  • Maak duidelijke afspraken over wat jullie beiden verwachten van het traject.
  • Vertrouwen is een belangrijk onderdeel van het proces. Sta er allebei voor open om uit je comfortzone te durven stappen.
  • Wees bereid om van elkaar te leren
  • Wees transparant en sta open voor opbouwende kritiek. Je hebt allebei een  verschillende kijk op zaken, mening en denk- en werkwijze. Sta open voor inzichten vanuit verschillende invalshoeken.

(bron: Forbes)

 

Wat is het verschil tussen een mentorship en sponsorship?  

In een mentorship bouw je aan een relatie en bouw je een vertrouwensband op met iemand die je kan helpen en begeleiden in de persoonlijke ontwikkeling en stappen in je loopbaan.

In een sponsorship ligt de focus op het behalen van doelen. De sponsor helpt je, achter de schermen, om  doelen te behalen. Zo is de sponsor ook jouw  ambassadeur. Het gaat vooral om het creëren van kansen. 

TIP; Bedenk voor jezelf wat je nodig hebt en op welk vlak je wil groeien en ontwikkelen. Op basis daarvan kan je voor jezelf de keuze maken om te kiezen voor mentorship of sponsorship.

 

Waar kunnen we morgen mee starten binnen bedrijven? 

Iedereen kan een mentor zijn. niet alleen in de vorm van gesprekken maar ook social media, kennis delen, etc. Je ziet steeds meer de beweging van overtuigen verschuiven naar beïnvloeden.

Door het mentorship leuk, leerzaam en laagdrempelig te maken, motiveer je meer medewerkers om dit te gaan doen, of zelf op zoek te gaan naar een mentor. Dat we elkaar helpen omdat we het leuk vinden, energie van krijgen en ook de essentie hiervan inzien. Informeel leren versterkt organisaties.

Stap op je collega af, of op een leidinggevende, iemand waarvan jij denkt dat diegene je nieuwe inzichten kan geven of kan helpen in jouw persoonlijke groei. Vaak zal je zien dat je collega je graag wil helpen zolang jij laat zien dat je wilt leren en wilt groeien. 

 

Hoe kan je mentorship bevorderen op de werkvloer

In de ideale situatie start mentoring vanuit een organisch proces in de organisatie. Niet vanuit een win-win situatie maar vanuit een growth mindset. Niet omdat managers/leidinggevers dit “opdragen”, maar omdat er vanuit medewerkers behoefte is naar groei en ontwikkeling. 

Zo kan elke manager iemand uit een ander team coachen. Het is een goede manier om de kweekvijver te vergroten. Kijk naar je organisatie en medewerkers, wie staan te popelen om zich verder te ontwikkelen en staan open voor groei.

 

Deze blog is geschreven door Madhu Mathoera, verbinder bij BE(E) top of mind.

Madhu & Diversiteit

 

 

Deel dit bericht

Terug naar het overzicht