Hoe biased ben jij?

Madhu & Diversiteit

Hoe biased ben jij?

We zijn allemaal biased, alleen zijn we ons er niet van bewust. Een bias is een onbewust vooroordeel (unconscious bias) die iedereen heeft. Bij elk persoon kan dit anders zijn. Deze onbewuste vooroordeel kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door je leefomgeving, je  opvoeding, normen en waarden die je hebt meegekregen en de vrienden die je hebt. 

Doordat we zoveel keuzes op een dag maken, worden de meeste van deze keuzes vrijwel automatisch gemaakt. Stoppen bij een rood stoplicht, of je hand wegtrekken als je je verbrand, dit gaat allemaal automatisch. Keuzes worden ook gemaakt op basis van aannames die je hebt. Dit kunnen aannames zijn over bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, afkomst, naam, opleiding en achtergrond. 

Het gevoel dat je een unconscious bias hebt kan onbedoeld een negatieve lading meebrengen. Bijvoorbeeld dat je anderen veroordeeld op hun leeftijd en daarmee bevooroordeeld bent dat men het tempo niet kan bijhouden of niet passen binnen een groep omdat de rest ouder of jonger is. Omdat het een onbewust vooroordeel is kan je er op dat moment weinig aan doen, als je er bewust van bent heb je de kans én mogelijkheid om dit te veranderen. 

Wat zijn voorbeelden van unconscious bias:

  • Niet verwachten dat nederlanders met een x achtergrond de taal goed beheersen spreken
  • Verrast zijn als een vrouw een hoge positie heeft binnen een bedrijf
  • Bepaalde mensen met een achtergrond niet vertrouwen
  • Vertrouwen hebben in mensen die op bijvoorbeeld dezelfde school, hockeyclub, etc hebben gezeten (herkenbaarheid, dus dat zal wel goed zijn)

 

Wat kan je doen tegen een bias?

Wanneer je weet wat jouw bias is, kan je er voor zorgen dat dit minder tot geen invloed heeft op de besluiten die je neemt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door meer te leren over jouw bias, maar ook door bewust te zijn van de momenten waarop dit naar voren komt. Is dat tijdens besluitvorming? Of misschien wel tijdens een sollicitatieprocedure, belangrijke overleggen, netwerken, etc. Of zijn het bepaalde kenmerken waar jij jezelf bij anderen het meeste in herkent. 

Er zijn verschillende manier om hierachter te komen. Bewustwording en zelfreflectie zijn belangrijk, zijn er testen die je kan doen of (maatwerk) trainingen voor jouw team of bedrijf.  

Verschillende mensen, verschillende bias

Verschillende personen hebben een verschillende bias. Het kan zijn dat een bias vergroot wordt door de mensen in een bepaalde groep of bij besluitvorming. Daarom is niet alleen de bewustwording van de eigen bias belangrijk, maar ook die van de mensen om je heen. Je kan mensen niet veranderen, maar wel de inzichten om te willen veranderen. 

Wat is jouw normaal?

Wanneer we iets als normaal bestempelen, geven we aan dat iets wat daar niet onder valt anders is. Normaal is iets wat zo vaak gebeurd dat het de norm is geworden, dat wil niet automatisch zeggen dat het juist is. Elk persoon heeft een eigen normaal, hiermee zeggen we ook wel dat iedereen een eigen waarheid heeft. Door nieuwsgierig te zijn naar anderen en het gesprek aan te gaan wordt jouw “nieuwe normaal” gevoed en gevormd. 

We reageren zoals we reageren, maar is dit wel “normaal” voor de tijd waar we in leven? Of is het de tijd om elkaar te leren kennen, talenten te leren kennen en te erkennen dat deze nieuwe invloeden ons bedrijf verder gaat helpen? 

We kunnen onze mening makkelijk en breed verkondigen. Zo heeft iedereen een stem op social media en empoweren we onze kinderen en medewerkers om zich uit te spreken. Wanneer er bepaalde dingen geroepen wordt staan we er vaak niet bij stil wat we zeggen en waarom. Het is omdat we dit vinden. Ik daag je uit om hier vaker bij stil te staan en anderen aan te spreken op hun reactie. En met aanspreken bedoel ik dan vooral de vraag te stellen, maar waarom vind je dat eigenlijk? Op deze manier hebben we de kans om ons te verbinden met elkaar, van anderen te leren, te groeien en onze nieuwe normaal te omarmen. 

 

Blind spots

Wanneer unconscious bias invloed heeft op onze oordelen en bij het maken van keuzes ontstaan er blinde vlekken. Blinde vlekken hebben invloed op hoe we ons werk doen én dus ook voor het bedrijf waar je werkt. 

 

Voorbeelden van blind spots in ons werk:

  • Marketingactiviteiten die alleen gericht zijn op een specifieke groep mensen.
  • De klant- of gebruikerscommunicatie is niet gericht op de doelgroep die het leest, maar of het intern begrepen wordt. 
  • De beeldtaal die wordt gebruikt is geen afspiegeling van de gebruikers- of klantgroep.

 

Door uit je comfortzone te stappen, kan je jouw blind spots zichtbaar maken. Probeer andere dingen of dingen anders te doen. Je wordt beperkt door de bias die je hebt. Door bewust te worden van jouw bias en aan de slag te gaan met de blind spots zorg je dat je alle opties en mogelijkheden hebt voordat je een keuze maakt. 

 

Hoe kan je anderen helpen met hun bias?

Er zijn verschillende tools en middelen die kunnen helpen met bias en blind spots. Denk hierbij dan onder andere aan anoniem
solliciteren. Een middel die je nu al kan inzetten is de dialoog aangaan. Sta open, stel vragen en vraag door. 

Wil je meer weten over hoe je met jouw team of organisatie aan de slag kan met unconscious bias?
Kijk dan hier wat BE(E) voor jouw team en organisatie kan betekenen.

Groet,

Madhu

 

Deel dit bericht

Terug naar het overzicht