De dialoog starten over Diversiteit

Top Down Bottom up

De dialoog starten over Diversiteit

Een eerste belangrijke stap om te komen tot een diverse en inclusieve organisatie is door de dialoog te stimuleren. Dit zorgt voor meer bewustwording. 

Het klinkt heel simpel als je het zo leest, waarom is het dan toch zo moeilijk om het gesprek met elkaar aan te gaan?

In de afgelopen jaren is er veel gesproken over “Vrouwen aan de top”, ook wij zijn daar voorstander van en hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Dit gesprek begon ook moeizaam, het heeft uiteindelijk voor verandering gezorgd.  

Helaas blijkt uit de praktijk dat er nog steeds geen gemakkelijke manier is om het gesprek over diversiteit aan te gaan of zelfs aan te kaarten binnen het bedrijfsleven. Daar moet verandering in komen. 

Hoe actueel dit maatschappelijke issue ook is, net zo moeilijk vinden organisaties het om hier verandering in te brengen. Of laat ik het anders zeggen, iedereen heeft zijn eigen mening en gedachten over diversiteit en inclusie. Wanneer je dit vanuit een organisatieperspectief bekijkt dan wil je een eenduidige visie op dit onderwerp. Maar hoe kom je van een ieders mening, naar de visie en cultuur van de organisatie? 

In de praktijk zie je dat de stap van theorie naar praktijk te maken vaak lastiger is dan vooraf bedacht.

 

Top Down

Nog te vaak wordt diversiteit als een moetje gezien en ervaren in het bedrijfsleven. Bijna alle organisaties vinden dat ze er iets mee moeten doen, maar het lukt helaas niet iedereen om dit om te zetten naar concrete acties. Het blijft hangen op het besluit van de directie en het management, blijft diversiteit op een actielijst staan of is er een project van gemaakt. En laat diversiteit nou geen project zijn met kop en staart, maar juist een duurzaam onderdeel van de organisatie. 

Window-dressing

De dialoog aangaan over diversiteit & inclusie is een start, dit moet wel doorgepakt worden anders is het een losstaand iets waar iedereen verantwoordelijk voor is en uiteindelijk dus ook niemand. De vraag die we ons moeten stellen is dan ook: Wordt diversiteit door bedrijven gebruikt als Window-dressing of gaan ze mee in de “hype” omdat iedereen ermee bezig is óf willen organisaties daadwerkelijk een diverse en inclusieve werkomgeving creëren?  

Bottom Up

Diversiteit werkt niet 1 kant op, maar loopt door de gehele organisatie. 

De verschuiving van Top-down naar Bottom-up vindt steeds vaker plaats. Het traditionele idee dat de veranderingen van boven naar beneden worden uitgezet maakt plaats voor een nieuwe werkcultuur en daarmee ook meer betrokkenheid vanuit de medewerkers. Er wordt meer naar medewerkers én klanten geluisterd, daardoor is er meer begrip en wordt er samengewerkt aan een inclusieve werkomgeving. 

Medewerkers zijn en worden onmisbaar bij het creëren van de inclusieve werkomgeving.

Wil je een succesvolle verandering teweeg brengen binnen je organisatie en wil je dat doen met je medewerkers dan is het van belang om met de medewerkers in gesprek te gaan en te blijven. 

 

Diversiteit en inclusie bespreekbaar maken op de werkvloer is niet makkelijk. Met een flinke portie creativiteit, een gezonde dosis lef en bovenal een open en empathische houding krijg je al ontzettend veel voor elkaar. Het belangrijkste is vooral om simpelweg te beginnen. Hoe eerder, hoe beter; hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om een daadwerkelijk inclusieve cultuur te realiseren. (bron: orangeotters.nl)

 

Om organisaties te helpen de drempel te verlagen om de dialoog aan te gaan heeft BE(E) Top of mind haar inspiratiesessie ontwikkeld. Op een laagdrempelige wijze gaan we met elkaar het gesprek aan over Diversiteit, deze sessie is er voor medewerkers, managers, leidinggevenden in alle lagen van een organisatie.

Deze inspiratiesessie helpt organisaties aan concrete ideeën waar je direct mee aan de slag kan om Diversiteit naar een hoger niveau binnen de organisatie te tillen.

Wil je meer weten over de inspiratiesessie? Neem dan contact met ons op of kijk op onze website voor meer informatie over de Inspiratiesessie.

Wie weet spreken we elkaar binnenkort!

Madhu Mathoera
Verbinder bij BE(E) Top of mind

 

 

Online programma Diversiteit & Inclusie

 

Deel dit bericht

Terug naar het overzicht