BE(E) Top of Mind goes Suriname

BE(E) Top of Mind goes Suriname

Suriname heeft een verhaal. Een bijzonder verhaal. Het mooie is dat het ook onderdeel is van mijn persoonlijke verhaal. Mijn ouders zijn na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 (afzonderlijk) naar Nederland verhuisd. Ze waren allebei op zoek naar een stabiele toekomst. In Nederland, om exact te zijn in Den Haag, hebben ze elkaar in een Haagse tram ontmoet. Samen met mijn broer en zusje ben ik in Nederland geboren en getogen. Enerzijds met de Hindoestaanse cultuur, anderzijds met de Nederlandse mentaliteit. En ja dat bracht soms wel uitdagingen met zich mee.

Een mooie mix?

De normen en waarden die ik thuis leerde, waren niet altijd hetzelfde als wat ik op school en later in het bedrijfsleven leerde. In 2000 kreeg ik de kans om stage te lopen in Suriname. In Suriname was ik de Nederlander. Ik had een accent, deed bepaalde dingen op een andere manier en had ook vaker een uitgesproken mening. In Nederland kreeg, nee krijg, ik de vraag waar ik vandaan kom. Waar hoor je nou thuis? Uiteindelijk heb ik door de jaren heen geleerd dat juist “het verschil” mijn unieke kracht is. En dat ik niet in een hokje pas. 

 

Out of the box, in the Jungle :)

Out of the box, in the Jungle 🙂

Ondernemer

Ben je in Suriname, dan is het ondernemerschap duidelijk zichtbaar en voelbaar. De vele markten, kraampjes langs de weg en in winkeltjes in de stad. Het ondernemerschap is er ook  met de paplepel ingegoten. 

In 2017 heb ik (na 17 jaar) samen met mijn dochter en partner weer een bezoek gebracht aan Suriname. Wat hebben we genoten. Naast familie, gezelligheid en heel veel eten heb ik ook een aantal zakelijke contacten gelegd.  Via Linkedin heb ik een connectie gelegd met Jean-Luc van Ineffable. Toen ik in Suriname was hebben we kennisgemaakt en wat ideeën uitgewisseld op het gebied van social media, branding en klantbeleving. We maakten de afspraak dat wanneer ik weer naar Suriname zou komen, we naar een samenwerking zouden gaan kijken. 

 

Presentatie voorbereiden

Presentatie voorbereiden

Samenwerken

In april van dit jaar was het eindelijk zover. Eindelijk, omdat mijn dochter (11) al 2 jaar mijn partner en mij aan het overhalen was om weer terug te gaan. Dit was ook meteen een mooie mogelijkheid voor een mooie samenwerking.  

Samen met Jean-Luc heb ik een workshop ontwikkeld op het gebied van branding en social media. Hoe gaaf is het dat ik vanuit mijn bedrijf BE(E) Top of mind samen met het grootste social media bedrijf uit Suriname een workshop kon geven. Verschillende professionals en ondernemers waren aanwezig, vanuit onder andere de financiële sector en retail. Samen met de aanwezigen zijn we aan de slag gegaan met de branding, klantbeleving en hoe je dit kan doorvertalen op social media. 

De uitdagingen in Suriname zijn zo anders dan die in Nederland. Elk land heeft zijn eigen kansen en uitdagingen. Juist door een kijkje te nemen in een ander land wordt je ook weer scherp op de mogelijkheden en kansen. Ik kwam dus ook met genoeg inspiratie terug om aan de slag te gaan.

Een aantal deelnemers van de workshop

Een aantal deelnemers van de workshop

Vakantie 

Samen met mijn gezin hebben we er gelijk een vakantie van gemaakt. Familie bezoeken, lekker eten en de toerist uithangen :). Dit keer hebben we onder andere een aantal plantages bezocht, Fort Zeelandia, Nieuw Amsterdam en Coronie (dorp in Suriname). Op de plantages hebben we meer geleerd over de slavernij.

Tijdens de slavernij zijn er veel mensen uit Afrika naar Suriname gehaald. Na de afschaffing van de slavernij was er mankracht nodig om het land op te bouwen en hebben verschillende bevolkingsgroepen zich gevestigd in Suriname. Voornamelijk in Paramaribo.

Zoals Hindoestanen (uit India) en Javanen (uit voormalig Nederlands-Indië), maar ook boeren uit Nederland. Het beloofde land. Per boot werden contractarbeiders in grote getalen overgebracht naar Suriname. Bij aankomst was de contractarbeiders een eigen stuk land toegezegd. Maar helaas was dit vaak niet het geval. Teruggaan per boot was voor velen geen optie.

2 jaar geleden heb ik samen met mijn gezin plantage Frederiksdorp bezocht. Dit keer Peperpot en Katwijk. Beiden hebben veel indruk gemaakt. Katwijk verbouwd nog steeds koffie. Hier hebben we ook rondgekeken op de plantage. Zo worden er nog citrusplanten en koffie verbouwd. Vrijwel alles gaat met de hand.

De huizen op de plantage vertellen een verhaal. Deels opgeknapt en deels ook niet. Ooit waren dit mooie huizen, waarin mensen woonden, aten, lachten en liefhadden. Maar ook waar hard gewerkt werd, straffen uitgedeeld werden en mensen uitgebaat werden.

Dat laatste is moeilijk te bevatten. Na 15 minuten in de felle zon (met mijn hoedje op) is de warmte niet om te houden. Bedenk je dan eens hoe het vroeger was. Inderdaad onmenselijk. En dan de gedachte dat mensen, dit andere mensen aandeden. Om geld, om macht.

Ook dit is Suriname

Ook dit is Suriname

Wat kunnen we leren van Suriname?

De focus ligt niet op wat je niet hebt, maar op wat je wel hebt. Als je een betere baan hebt, ga je niet direct een groter huis kopen. Tevreden zijn met wat je hebt. Het is niet vanzelfsprekend, morgen kan alles anders zijn. Denk aan de wisselkoers, economie in het land, je gezondheid en ga zo maar door. 

Ondanks dat mensen in Suriname grote uitdagingen kennen, ben je altijd welkom. Als je langskomt, krijgt je niet alleen een koekje bij je soft (frisdrank) maar moet je ook gelijk mee eten. Die gastvrijheid zie je minder in Nederland. We zijn vaak gehaast, je moet weken van tevoren een afspraak maken om langs te gaan en familiebanden verwateren ook sneller voor mijn gevoel. 

We willen meer en meer, maar vergeten soms te genieten. Ik betrap mezelf er ook op. Boodschappen bij Picknick, scheelt weer tijd. Voor de “extra” tijd zitten we “extra” op onze telefoon in plaats van in de hangmat :). Of we zijn zo aan het haasten omdat we fulltime werken en onze kinderen minimaal 2 buitenschoolse activiteiten hebben. 

Heb je de mogelijkheid om een keertje naar Suriname te gaan? Ga dan zeker! Ik verzeker je dat je zal genieten van het land, eten, gastvrijheid en het weer!  

 

Madhu

Merkstrateeg BE(E) Top of mind

 

Op plantage Katwijk

Op plantage Katwijk in Paramaribo, Suriname

 

Deel dit bericht

Terug naar het overzicht