80x meer Diversiteit & Inclusie op de werkvloer
- 08 - 04 - 2020
- Blogs
We zijn allemaal anders. Dat is ook wel fijn, dat maakt het samenwerken leuker en het resultaat waar we naartoe werken vaak beter. Een werkomgeving waarin de verschillende talenten gezien, erkend en ingezet worden dat willen we allemaal. Dat betekent dat hier ook een verantwoordelijkheid voor ons allemaal ligt. Laten we starten met talent als basis en de Diversiteit die we hebben als kracht.
Voor velen is het een uitdaging om diversiteit goed uit te leggen. Doen we het omdat het moet? Of omdat we erkennen hoe het gaat helpen? En als je kiest om diversiteit in te gaan zetten, wanneer weet je of je het goed doet?
Diversiteit is een mindset, een manier van denken en ernaar handelen. En nog belangrijker, het is nodig. Maar hoe zorg je ervoor dat je anderen hierin mee krijgt? Ik heb 80 activiteiten opgesomd die je kan doen om meer diversiteit te creëren in het bedrijf. Een aantal grote stappen. Maar ook kleine stapjes, met uiteindelijk een groot effect.
En ja! Er staan ook een aantal open deuren in. Activiteiten die misschien al kent of initiatieven die al geïmplementeerd zijn in de organisatie. ken je die al, of heb je gezien dat deze “open” staan. Ik nodig je graag uit om door de deuropening te lopen, én ermee aan de slag te gaan.
Hieronder vind je de eerste 15 activiteiten (Diversiteit & organisatie). Volg het (gratis) online programma Diversiteit & Inclusie en ontvangt alle 80 activiteiten op het gebied van Marketing & Communicatie, HR, Medewerkers en activiteiten waar je direct me kan starten.
Diversiteit & Organisatie
1. Diversiteits- en inclusiebeleid (D&I)
De noodzaak en intentie is aanwezig om meer diversiteit & Inclusie te creëren in het bedrijfsleven. De uitdaging voor veel bedrijven, organisaties, managementteams, managers, HR-afdelingen en medewerkers ligt op het gebied van kennis en de doorvertaling van de theorie naar de praktijk. Een beleid op D&I geeft richtlijnen en geeft de intentie weer van de organisatie. Iedereen heeft een eigen mening en/of een beeld over diversiteit en inclusie. Door een beleid vast te stellen is dit de mening van de organisatie.
2. D&I officer
Steeds meer bedrijven hebben een D&I officer, iemand die vanuit deze rol alleen bezig is met diversiteit en inclusie. De D&I officer adviseert het management, geeft initiatieven vorm, bevordert de bewustwording en gaat de (interne) dialoog aan.Helaas zie je in de praktijk vaak een projectmanager Diversiteit & Inclusie. Best bijzonder, omdat Diversiteit geen project is maar een vast onderdeel in de organisatie. Net als HR en Sales.
3. Formuleren why van diversiteit
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom diversiteit een hot topic is in de organisatie. Omdat de directie hiervoor gekozen heeft of omdat je inziet dat dit echt tot resultaten gaat leiden. Door de why te formuleren, weet je samen waarom je er een hot topic van maakt binnen jouw team, afdeling, divisie en/of organisatie.
4. Quota vrouwen op managementfuncties en/of in de top
Vorig jaar heeft de Tweede Kamer ingestemd met een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Het doel hiervan is om meer vrouwen op topfuncties te krijgen. Er zijn voor- en tegenstanders van de quota. Dit is een middel die er voor kan zorgen dat we meer vrouwen aan de top krijgen. Het gaat niet alleen om vrouwen, maar om een betere afspiegeling van de maatschappij in het bedrijfsleven. Voor organisaties betekent dit ook investeren in vrouwen op verschillende lagen in de organisatie.
5. KPI’s voor diversiteit
Diversiteit heeft de kracht om mensen te verbinden én bij elkaar te brengen, maar ook om resultaten te realiseren zoals het verhogen van de winst, meer innovatie door verschillende invalshoeken en het productiever maken van een team. Door te sturen op KPI’s staan de neuzen dezelfde kant op en kan je op regelmatige basis kijken of je nog steeds op de juiste weg bent. Want….. Meten is weten :). Meer weten over hoe je kan sturen op diversiteit? Kijk dan hier https://beetopofmind.nl/het-meetbaar-maken-van-diversiteit/
6. Data is je maatje!
Zonder data ben je gewoon een persoon met een mening. Data is dus je beste maatje. Gebruik data om de uitdagingen bloot te leggen, trends te signaleren, om te sturen en te verbeteren.
7. Schaduw board
Denk je aan een board, dan denk je als snel aan ervaren managers of bestuurders. Door een jongere groep medewerkers in een “shadow board” te plaatsen kan je als organisatie nieuwe inzichten verkrijgen voor bestaande uitdagingen. Ook helpt het om jongeren te binden aan de organisatie.
8. Diversiteit & inclusie als een merk-/kernwaarde voor de organisatie
Waarden die een organisatie belangrijk vindt, voor zowel zichzelf als voor de individu die er werkt, worden ook wel merk- of kernwaarden genoemd. Veel voorkomende waarden bij organisaties zijn persoonlijk, (maatschappelijk) betrokken, klantgericht, integriteit, etc.
Waarden zitten in het DNA van de organisatie en gaan verder dan woorden. Het gaat er om wat je er mee doet en hoe anderen dat ervaren, bijvoorbeeld klanten en medewerkers. Is diversiteit belangrijk voor de organisatie? Neem het dan ook mee als een van de waarden van de organisatie.
9. Kolfruimte
Wist je dat werkende moeders het recht hebben om de eerste negen maanden na de bevalling maximaal een kwart van hun werktijd te besteden aan kolven? Natuurlijk gaat dit in overleg met de werkgever. Door het creëren van een kolfruimte, geef je moeders de gelegenheid om zich terug te trekken op een relaxte manier. De tijd van het kolven in het kopieerhok, bezemkast, vergaderruimte, op het toilet of in de auto zijn echt voorbij.
10. Verschillende keukens in de kantine
Maak kennis met verschillende culturen door verschillende keukens te introduceren in de kantine/bedrijfsrestaurant. Nieuwe gerechten verbreden ook je kennis en het is goed voor de smaakpapillen! Eten verbindt. Hoe leuk is het als collega’s er een persoonlijk verhaal bij vertellen.
11. Nudging voor (meer) D&I
Nudging is het beïnvloeden van het gedrag van mensen. Het doel is om te helpen betere, objectieve beslissingen te nemen zonder de keuzemogelijkheden van iemand te weg te nemen. Je ziet het steeds meer terugkomen, in bijvoorbeeld marketing en communicatie. Ook ter bevordering van diversiteit kan nudging gebruikt worden. Door unconscious bias te voorkomen, te verminderen of zelfs weg te nemen, kan jouw brein meer objectieve besluiten nemen. Lees meer over dit onderwerp: https://beetopofmind.nl/nudging-inzetten-voor-diversiteit-inclusiviteit/
12. Bewustwording van D&I in alle rollen van de organisatie
Van wie is D&I eigenlijk? En wie wordt er op “afgerekend” of door “beloond”? Bewustwording welke rol D&I speelt in de organisatie is erg belangrijk, zodat medewerkers ook weten wat er van ze verwacht wordt en wanneer ze om hulp kunnen vragen. Maak het onderdeel van het “normaal” of het functioneren binnen de organisatie.
13. Leerbedrijf
Biedt jouw organisatie al stageplekken aan voor scholieren? Stages bieden zowel aan de scholier en de organisatie mooie kansen. Het draagt ook bij aan het behoud van de vakkennis, jongeren krijgen de kans om de theorie om te zetten naar de praktijk.
14. Gastlessen
Het geven van gastlessen is een mooie manier om leerlingen te enthousiasmeren over bepaalde onderwerpen en/of functies. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. In de praktijk zie je dat verschillende universiteiten gastles geven op basisscholen om leerlingen te enthousiasmeren over bepaalde thema’s of vaardigheden, denk dan bijvoorbeeld aan een technische gastles of lessen van financiële organisaties.
15. Change-agents inzetten
Change-agents helpen om veranderingen te realiseren. Het zijn medewerkers die helpen om het verandervermogen van de organisatie te versnellen. De change agents is een rol die medewerkers kunnen hebben in de organisaties, dit hoeft dus niet in een functie te zijn opgenomen. De Change-agents kunnen helpen om te bepalen waar de behoefte aan verandering ligt en kunnen aanbevelingen aandragen voor veranderingen.